fredag 27 november 2009

Upp eller ner?

Danske Bank har publicerat en marknadsöversikt ... och det är alltid nyttigt med nya perspektiv.

Främst är det sidorna 5 och 6 som intresserar, där några företagsledare kommer till tals. Vi kan nog anta att dom får rapporter från marknaden nästan varje dag.

Banken gör ett stort nummer av höga rotpostpriser under hösten ... men rotposter är nu för tiden en mindre del av virkesmarknaden. Vissa aktörer köper inte alls den här typen av marginalkvantiteter där volymerna är uppskattade med viss osäkerhet. Det genomsnittliga timmerpriset har alltså inte ökat så mycket ... och jag tycker att en jämförelse med förra årets priser hade varit nyttig.

Fancy a pulpmill? ... anyone?

Nu finns det två medelstora massafabriker ute på marknaden ...

Frågan är om Frankrike är det bästa landet för en sådan investering, med tanke på företagsklimat och råvarupriser. Anläggningarnas standard är kanske inte helt uppdaterad ... Tembec har haft problem i flera år nu vilket kan ha drabbat investeringsbudgeten,


1 kommentar:

Anonym sa...

Nu är det ju faktiskt så att för skogsägare i södra Sverige så HAR det genomsnittliga timmerpriset (även exklusive rotposter) ökat betydligt bara under det sista halvåret. Danske Bank tar nog bara rotposterna som en indikator på den "glödheta" timmermarknaden.