måndag 9 november 2009

Vindflöjel ...

Danske Bank har återkommande krönikor om skog och skogsindustri ... och här är temat trävarubrist.

I verkligheten kapitulerar Jarl Timber för råvarubristen ... och i så fall är vi på väg mot en finsk situation. Kanske väljer skogsägarna att inte leverera till "miljardärer", som plötsligt kan få problem med likviditet och överlevnad.

Vem skall man tro på?

Myllykoski gör i alla fall bedömningen att marknaden kommer att utvecklas bättre i Europa, jämfört med Nordamerika, och säljer den lilla pappersmaskinen i Alsip ... vilket resulterar i en omstruktureringskostnad på 35 MEUR. På bara ett halvår har Myllykoski sålt de tre minsta pappersmaskinerna, sålt ett halvt massabruk och lagt en medelstor pappersmaskin i malpåse.

Sappi som är riktigt stora på bestruket finpapper rapporterar en turn-around ... som till stor del beror på synergier från det stora M-real förvärvet. Antagligen väntar fler strukturåtgärder, men grundtonen är i alla fall positiv.

"Svenska" Rusforest levererar en vacker "vinst" som uppkommit genom att man värderat upp anläggningstillgångarna till marknadsvärde och att ett lån i praktiken efterskänkts. Den lilla sågverksrörelsen går riktigt dåligt ... men naturligtvis finns det potential i Sibirien för dom som har rätt kontakter.


Inga kommentarer: