onsdag 23 september 2009

Material facts ...

Väsentligheter är väl en ok översättning av "material facts" ...

I min inbox fick jag idag meddelandet att brasilianska Fibria, som är sammanslagningen av Aracruz och Votorantim Celulose, förhandlar om att sälja sin minsta massafabrik i Guaíba med tillhörande skogar och ett utbyggnadsprojekt. Lycklig köpare är chilenska CMPC som om allt går i lås betalar 1,43 miljarder USD och det är ungefär 10 miljarder SEK.

Det ligger nära till hands att jämföra med det massaprojekt i Uruguay, som Stora Enso engagerade sig i för ett halvår sedan. Ett byggklart massaprojekt kostade då bara 340 MUSD.

Justerar vi för storlek på projekten får alltså Fibria dubbelt betalt jämfört med vad Ence fick ... och jag funderar på vad som är orsaken. Säljarna är i båda fallen hårt skuldsatta, så det måste vara något annat ... kanske växer skogen snabbare i södra Brasilien ...

Hur som ... Fibria har flera projekt i pipen på långt bättre utbyggnadsprojekt, och gamla Riocell var väl det minst konkurrenskraftiga. Eftersom börskurserna stiger för båda företagen, så verkar analytikerna nöjda med dealen.


Inga kommentarer: