tisdag 29 september 2009

Frost

Inatt var det stjärnklart och minusgrader där jag bor, så nu är väl hösten här.

Nåja ... det var ju väntat, och efter en titt på stjärnorna och en liten analys av världsläget var det dags att börja elda. Dagens Industri är verkligen bra att tända med ... och idag har dom en artikel om sotning. Jag har gått kursen och den kostar i min kommun 500 kronor men då ingår kaffe och smörgås. Budskapet var enkelt ... ring brandkåren vid soteld och elda bara med torr ved. Sedan är det bara att klättra upp på taket och sota, anteckna i almanackan vilken dag jag sotar, och spara in sotararvodet. Jag har keramiska rör så det är verkligen inga problem ... men brandskyddskontrollen vartannat år slipper man inte ifrån.

Tisdag ... och som vanligt redovisar FOEX massapriset för föregående vecka. Intressant kan vara att pojkarna på Chicago Mercantile tror på oförändrade massapriser de följande två åren, och att kineserna inte längre får stora rabatter. De flesta räknar nog ändå med att oktober månads prishöjning går igenom, och nu skylls det på att flera kinesiska pappersmaskiner startar upp i närtid.

En av de stora kinesiska aktörerna heter passande nog Nine Dragons ... och i den senaste rapporten kan man få mycket intressant information. Nine Dragons är ett noterat bolag ... med en spektakulär utveckling det senaste året.

Billerud hade en roadshow idag för att fira den lyckade nyemissionen, och det gjordes många uttalanden ... orderingången riktigt bra och tillsammans med gjorda prishöjningar ger det klirr i kassan. Vanligtvis försiktige Per Lindberg förutser ytterligare en prishöjning på massa ... och kostnader för underhållsstopp och massaved blir lägre än förra året.

Virkespriserna är nu på väg uppåt spår Saida, jag menar förstås Per ... och som ett kvitto på detta kommer Södras höjningar av priserna för timmer och massaved. I told you before.

Nästan alla som fått teckningsrätter tecknade nya Billeruds-aktier, men det blev ungefär 1 miljon aktier över som tecknades utan teckningsrätter. Kanske var det Billerud själv som inte tecknade ... vem vet. Klart är i alla fall att "investerare" ville satsa 2 miljarder i detta bolag som för ett halvår sedan var helt uträknat. Nu är det inte längre så viktigt att amortera skulderna, vilket ju var anledningen till emissionen, utan Per funderar också på expansion.




Inga kommentarer: