onsdag 7 januari 2009

Små plask i ankdammen

Populisten Signhild, med examen från Poppius journalistskola, har åter skrivit en debattartikel i tabloiden ... allt skall bli så bra så bra om de redan resursstarka får ytterligare skattesänkningar ... det är ju så orättvist att betala skatt efter bärkraft.

Naturligtvis skall arbetsmarknaden bli otryggare, och mycket mer skall serveras näringslivet på silverfat. Mycket bidrag kan tänka, och hon har ju egen erfarenhet av bidrag.

Kreditmarknaden måste börja fungera igen, skriver Signhild ... och det låter så klokt och rätt.

Men vi måste komma ihåg att det finns något som heter politik, och den kris vi nu har är en ypperlig ursäkt för reformer i Chicago-skolans anda. Men först måste massarbetslösheten etableras på allvar ... och ändamålen helgar medlen.

Läs gärna Erik Reinerts bok om det här.

De personer som hanterade kriserna i det tidiga nittiotalet, hanterar nu kreditkrisen femton år senare ... det som inte gick att uppnå med 500% ränta, kanske går att uppnå med strama krediter till företagen. Att EU diskriminerar Sverige genom högre avgifter för bankstöd, med hänvisning till den flytande kronan, hjälper till.

Naturligtvis kan en handlingskraftig regering i ett kortare perspektiv göra mycket på egen hand ... men om man är "reformvänlig", och samtidigt vill meritera sig för köttgrytorna, så gäller det att invänta rätt tillfälle.


Leif Pagrotsky har åter skrivit en intressant artikel i Göteborgposten ... Det är dags att reformera pensionssystemet. Premiepension är säkert bra i teorin ... men om man "placerar" hela pensionskapitalet hos den här firman, så blir det inte mycket över.

Aktier i skogsindustriföretag har utvecklats mycket positivt den senaste veckan i New York ... flera bolag noterar +50%, utan att något väsentligt har inträffat.

Massapriset har till och med sjunkit en del, men terminspriserna ökar. Priset på tidningspapper är stabilt, och som en markering i prisförhandlingarna talar Norske Skog om neddragning av produktionskapaciteten. Kanske blir det slutet för Follum trots allt.

Inga kommentarer: