måndag 19 januari 2009

Neddragningar i Finland

Alltid lika utmärkta Pia Gripenberg har idag en bra analys av Stora Enso, med anledning av vinstvarning och permitteringar och det avstädade bordet. Vi får vänta på mer detaljerad information, kommer i bokslutsrapporten 5 februari, men det är möjligt att Kotka mills ligger illa till. Det här är Stora Enso's finska "urhem", men idag är ju ingenting heligt. Utbjudet till försäljning för ett år sedan, men inte ens riskkapitalet var intresserat. Sunila ligger också i Kotka, så om något år finns kanske bara hamnen kvar.

Permitteringarna i den finska skogsindustrin närmar sig nu snabbt 10 000 personer, men det är just tillfälliga neddragningar. Myllykoski har ett program för neddragning av produktonskapacitet i år, men ännu är inget offentliggjort så vi vet inte om det drabbar Finland. UPM-Kymmene städade ju duktigt under 2008, men kanske kommer det något nytt i bokslutsrapporten 5 februari.

Igår hade tabloiden nyhetstorka, så Hvalfisken och hans vänner fick gratisreklam. Gamla anrika Custos skall nu bli ett "skogsbolag",med inriktning på snabba klipp i Baltikum. Ett gammalt prospekt från Tisko hittar Du här, och lite information om Vimmerby Holding hittar Du här.

Personligen satsar jag hellre riskkapitalet i Varyag Resources, och här hittar Du en artikel om dom. Antagligen är bolaget försiktigt värderat, Rysslands-rabatt och annat.

Inga kommentarer: