tisdag 20 januari 2009

Full fart framåt - eller inte?

Skogsentrepenörerna i västra Sverige har fått marschorder ... full fart i skogen med andra ord. Till och med VIDA, som har mycket stora lager av stormvirke, efterfrågar nu färskt timmer. Det är kunderna som styr, och vem vill ha sekunda varor när det finns prima varor till bra pris ... jag ser det som en tidig konjunkturindikator, men kan naturligtvis inte lämna några garantier.

Även Sven-Arne Svensson ser framtiden i rosenrött, om Du nu inte hör till de 9% som antas stå utanför arbetsmarknaden om något år. Det här medför att räntorna inte sjunker fullt så mycket, om vi jämför med Nordeas prognos.

Allvise KG Bygren brukade däremot förlita sig på Assar Lindbeck, som är mycket kompetent och rutinerad om än något till åren. Assar uppmanade regeringen att göra något redan före jul, men inget har hänt. Nu är det om möjligt ännu angelägnare, skriver Assar i sin senaste debattartikel.

Men Anders han vankar och vankar, och det blir inga åtgärder för det står inget om det här i manualen. Dessutom försöker Anders vara klassens ljus inför ordförandeskapet i EU, eller om han "meriterar" sig för en plats vid köttgrytorna i Bryssel eller varför inte Världsbanken ...

I "verkligheten" faller massapriserna en aning, medans terminspriserna stiger. Papperspriserna är också stabila, och vi väntar fortfarande på överenskommelser när det gäller priset på tidningspapper.

SFK Pulp, som är en kanadensisk income trust, har slopat utdelningen i väntan på bättre tider. De stabila utdelningarna var alltså en illusion, och nu väntar vi med spänning på besked från Canfor Pulp som också är en income trust.

Dagens stora nyhet är att Aracruz äntligen kommit överens med bankerna om en finansiering av höstens olyckliga valutaförluster och några andra skuldposter. Som ett villkor ingår ett investeringsstopp under två år, om jag läser rätt.

Votorantim Celulose genomför nu köpet av Erling Lorentzen's aktiepost i Aracruz, och erbjuder övriga stamaktieägare en liknande deal. Notera att de Aracruz-aktier som handlas på börserna är preferensaktier utan rösträtt, och dom får inte det här erbjudandet. Men det blir inte billigt ... och familjen de Moraes som kontrollerar Votorantim Industrial säljer 50% av sin bank för att balansera upp affärerna.

Inga kommentarer: