torsdag 29 januari 2009

Med rätt perspektiv

Bankgarantiprogrammet blev som väntat ett misslyckande ... men ministrarna hade tydligen inget viktigt att göra så det blev möte med pressen ändå. Vi väntar med spänning på Odells resa till Levanten ... skall han förirra sig bort i den mörka arabiska natten, eller skall han förorena Persiska Viken. Ett utmärkt tillfälle för Svensk Damtidning att fylla några extra sidor.

Rapporten från SCA var också ett misslyckande ... om man nu tycker det är meningsfullt att jämföra siffror från en mycket bra konjunktur, med siffror från en mycket dålig konjunktur.

För att få lite perspektiv på saker och ting, så läser vi Åke Berghs utmärkta rapport för ungefär samma period. Ekonomiskt sett var det en mycket dålig rapport, men som Åke Bergh skriver ... "under rådande konjunktur". Intresserat noterar jag att Bergs Timber arbetat aktivt med kassaflödet, att timmerpriserna åter sänkts, att trävarupriserna troligen bottnat, att konkurrenskraften ökat med den flytande kronan. Åke har säkrat hela flödet i EUR för ett helt år framåt, jämfört med 50% i 6 månader som man brukar göra, och det kan mycket väl bli en bra affär.

Tillbaka till SCA kan vi konstatera att det "under rådande konjunktur" är positivt att ha flera olika verksamheter, och de flesta går ju ganska bra och har framtiden framför sig. Till och med tidningspapperet har en silver lining ... prisökning på 15% är inte så illa, antagligen handlar det om den brittiska marknaden.

1 kommentar:

Cornucopia? sa...

Kan man kontakta dig utanför bloggen på ngt sätt? Maila gärna mig på cornubot@gmail.com.