torsdag 22 januari 2009

Kompetens gör skillnad

Jag framhärdar ... kompetens gör skillnad, och jag får medhåll här. Ny Teknik har tittat närmare på den nya administrationen i Washington, och konstaterar att kompetensen är imponerande.

Anders, som har några enstaka kurser i bagaget, har idag lagt fram ett krispaket. Till sin hjälp hade han "Haralds jänta", som nätt och jämt har gymnasiekompetens.

Än en gång ... kompetens gör skillnad. Att ge mindre företag två månaders uppskov med skatter och avgifter, till villkor som bara tilltalar företag som ändå är på väg mot konkurs, löser inga problem. Att göra något konstruktivt, varför inte en "reform" av banksystemet, är naturligtvis att begära för mycket.

Kritiken från oppositionen är kraftig, som sig bör. Våra isländska vänner protesterar mot vanstyret, men i Sverige är det ingen som bryr sig längre. Tyvärr kommer krisen att bli mycket värre, för att bana väg för "reformer", men vi hoppas att det svenska folket ändå slipper Jeffrey Sachs och hans "chockterapi".

Lägre elpriser i Norge gör att Norske Skog skriver ner värdet på de långsiktiga kraftkontrakten, men å andra sidan skriver man upp värdet på de norska pappersbruken. I allt väsentligt en sifferexercis men så har man ju konsultkompetens i huset ... De kinesiska tillgångarna skrivs också ner en smula.

Rörvik Timber chockar med neddragning av kapacitet ... men börsen reagerar inte alls, för på lite sikt är framtiden fortfarande ljus. Moelven gjorde samma sak tidigare i veckan, och även Södra har agerat. Om orsaken bakom kan Du läsa här ... sågverken varken vill eller kan driva bankverksamhet.

SCA presenterar sin rapport imorgon, och det är naturligt att oroa sig för förpackningsrörelsen ... särskilt med tanke på turbulensen kring Smurfit Stone som hade ungefär 20% av marknaden i Nordamerika. En liten tröst är rapporten från Packaging Corporation of America, nummer fem i storleksordning, som trots många bekymmer lyckas redovisa en vinst för fjärde kvartalet.

Inga kommentarer: