onsdag 14 januari 2009

Die hard ...

Minns Du filmen "Die Hard II", och musiken på slutet ... Finlandia av Jean Sibelius?

Metsä Botnia bestämde sig idag för att lägga ner massafabriken i Kaskö, och det blir inte billigt ... 75 MEUR. Naturligtvis är det kapitalförstöring av stora mått, ur ett globalt perspektiv är det här en bra massafabrik, men det finns en viss logik.

"Vi kan inte basera driften på importerad massaved och de Finska skogsägarna vill inte avverka. Fabriken behöver stora investeringar framöver ... och vi kan investera våra pengar i bättre projekt, t ex i Uruguay och Ryssland. Marknaden för pappersmassa kommer att vara dålig i flera år, och kortfibrig massa kan tillverkas mycket billigare i Fray Bentos."

Naturligtvis finns det också en positiv sida ... flutingtillverkaren Powerflute kan dra fördel av bättre tillgång på björkmassaved.

M-real har verkligen utvecklats dåligt ... tio års expansion, många fabriker har köpts för dyrt och med lånade pengar ... sälja bättre fabriker billigt, lägga ner de sämre ... omstrukturering.

Vad som återstår är kartong och obestruket finpapper, och så lite "specialpapper". Medelmåttig konkurrenskraft ... men å andra sidan finns andelar i Metsä Botnia och Pohjolan Voima.

Idag meddelade M-real att pappersbruket i Hallein läggs ner och pappersbruket i Gohrsmule skallstruktureras om, bestrykningsanläggningen läggs ner, och det här kommer att kosta en bra slant. Hela staden Hallein har protesterat, så kanske kan massatillverkningen leva vidare i några år.

Att lägga ner fabriker är lätt i Finland men svårt och dyrt i Tyskland. I Frankrike däremot kämpar de anställda på ett sätt som bara fungerar i Frankrike, och ibland öppnar verkligen fabrikerna på nytt ...

Matussiere & Forest var ett företag som kämpade länge med usla finanser och åldrande pappersmaskiner. Förra året gick företaget i likvidation, efter många räddningsförsök, under livliga protester.

Nu verkar det som om det lilla pappersbruket i St Girons kan överleva, mot alla odds ... det är den spanska papperstillverkaren Papresa som lagt ett bud. Departementet Ariège är något av ett eldorado för friluftsfolket, och för oss som lider av stress och psykosomatiska åkommor utlovar de heta källorna lindring.

Det något större pappersbruket i Turckheim har också en chans att överleva ...

Inga kommentarer: