fredag 18 juni 2010

Upp som en sol ...

Smått berusad idag oxå ... Cuba Libre ... lugn och fin ...

Något om sågverksbranschen var det ja ...

Det hände sig vid den tiden när Gorbatjov var ledare i Sovjetunionen ... att det kalla kriget tog slut och muren föll ... och i det återförenade Tyskland fick man upp ögonen för de jungfruliga skogarna i de östra delstaterna och de värden som fanns där ... ready for grabs ... typ.

Ett av de största sågverksföretagen hette Klausner ... och man byggde flera mycket stora sågverk, finansierade med billiga lån och rejäla bidrag från den Europeiska Unionen. Man skapade arbetstillfällen och ekonomin fick ett uppsving.

Den senaste finanskrisen blev för mycket ... höga räntor och stora skulder kombinerat med kraftigt fallande priser på trävaror och svag efterfrågan ... och lösningen för att rädda vad som räddas kan heter rekonstruktion.

Södra köpte sågen i Niedersachsen i april ... för nedmontering och ett nytt liv i Värö ... och dessutom skall man bli partners på marknadssidan.

Ryska Ilim Timber köpte den här veckan de stora sågverken i Wismar och Landsberg am Lech i Bayern ... och som grädde på moset fick man också ett ännu inte uppackat sågverk som skall sättas upp i Sibirien.

Ryssen är alltså på marsch ... och inhoppet i Rörvik Timber av Gunvor Group får närmast ett löjets skimmer över sig.

Kvar i Klausner blir två sågverk i det östtyska kärnlandet ... i alla fall tills vidare.


Inga kommentarer: