tisdag 29 juni 2010

Lugn bara lugn ...

Sommar och sol ... och börsfall ... trots att den underliggande ekonomin är ganska ok i Sverige ... i alla fall inom skogsindustrin ... särskilt om man tror på en double dipp framöver.

Bergs Timber har brutet räkenskapsår ... så därför får vi en rapport för deras nio månader 2009/10. Efter den hårda vintern, så finns det fortfarande en viss lönsamhet inom sågverksnäringen ... inte något att skryta med, men ändå något.

Som jag tidigare skrivit ... så kläms sågverken mellan allt högre timmerpriser och en lägre värderad euro, samtidigt som efterfrågan är osäker. Timmerbristen i södra Sverige är nu sådan att den som inte betalar ordentligt blir utan råvara ... och över tid blir det bara de starkaste företagen som överlever. Jag är tveksam till Rörvik Timber ...

Prishöjningarna på massa har tagit en paus över sommaren ... och nästa prishöjning kommer kanske först i september, om nu efterfrågan inte försämras. "Marknaden" verkar prissätta Rottneros som om toppen är nådd och passerad ... men är det verkligen en riktig bedömning?

För kraftliner och kraftpapper har prisökningarna fortsatt ...

För egen del har jag öppnat ett "Skogslikvidkonto" hos Handelsbanken ... 0,95% slår väl de flesta kortsiktiga ränteplaceringarna.


Inga kommentarer: