onsdag 11 mars 2009

Industriell logik

Visst finns det en industriell logik när Rottneros säljer Rockhammars Bruk till Korsnäs. Är man utfattig får man vara tacksam för det lilla, och kanske slipper vi en nyemission. Tidpunkten är dock illa vald, så här på botten av konjunkturen för massa. Positivt är att de anställda får en tryggare arbetsplats, och att "analytiker" fått en fingervisning om värdet på ett massabruk.

Huvudägaren tänker på samma sätt som när Arctic Paper köpte Grycksbo Paper ... avveckla de sämre kunderna och kör kvarvarande anläggningar med full kapacitet. Arctic Paper skulle börsnoteras nu under våren, men det projektet är kanske uppskjutet ...

Tillgången på el för det sydafrikanska projekter är nu garanterad, skriftligt från flera myndigheter, men jag tillåter mig ändå att tvivla på kalkylerna. Visserligen satsar Rottneros bara maskiner och utrustning ... men att investera i ett land som knappt kan hålla guldgruvorna igång på grund av kronisk elbrist verkar lite osäkert.

Rottneros var en kursvinnare idag ... men verkar väl ändå fullvärderad. Särskilt i dessa tider när långt bättre bolag handlas med stor rabatt på substansen. Det finns också betydande osäkerhet om eucalyptusbruket i Spanien. Går det att sälja, förslagsvis till en papperstillverkare som därmed får säker och skräddarsydd råvara, eller blir det nedläggning? Miranda är faktiskt en av de allra minsta tillverkarna av eucalyptusmassa för avsalu, och dom kan helt enkelt inte konkurrera med de stora tillverkarna.

AbitibiBowater är ett annat bolag som försöker sälja det som fortfarande är säljbart, vattenkraft och skogstillgångar. En kamp mot klockan när stora lån förfaller till betalning, och där fallande marknad ger litet hopp om lönsam produktion. Rapport på fredag ...

Inga kommentarer: