torsdag 12 mars 2009

Fördel Södra eller Sverige

Massapriset är nu så lågt att bruken stoppar produktionen eller går i konkurs ... i alla fall om man har dollar eller euro som valuta. Metsä Botnia lägger ner i Kaskinen och därmed minskar kapacieten med 400 000 ton/år. Domtar lägger en lika stor anläggning i Maine i malpåse. I Ontario har två massatillverkare begärts i konkurs, och bortfallet där är 400 000+ ton/år. Tembec har produktionsstop i nästan alla sina bruk, och till och med Aracruz lägger in ett extra stopp för underhåll och för att inte bygga alltför stora lager.

Södra gör också ett längre produktionsstopp, i de norska bruken. Jag hoppas att det beror på den svenska konkurrenskraften, men å andra sidan kan man permittera de anställda i Norge.

Hur som helst så är det ekonomiskt fördelaktigare att köra tre enheter för fullt, istället för att fördela produktionsminskningen på fyra. Cornucopia andas frustration i sitt inlägg om Södra och virkesmarknaden, kanske lättar det lite nu. Hela skogsindustrin genomför nu en väldig neddragning av virkeslagren, man arbetar med kassaflödet som det så vackert heter, och det här bäddar för ytterligare prissänkningar på timmer och massaved.

Piss, säger den som är vulgärt lagd ... och det är också ett huvudtema i Shape, gott och blandat från SCA. Inkontinens verkar närmast lustfyllt, och är det för aktieägarna, och nästa gång jag är i "kinky mode" så skall jag pröva de nya skydden för män ...

Läs gärna hela magasinet, för det ger framtidstro om den svenska skogsindustrin.

Inga kommentarer: