fredag 23 juli 2010

The show goes on ... updated

... och ingen uttrycker det bättre än Freddie ...

Förra veckan levererade sågverksindustrin god rapporter ... med rörelsemarginaler på omkring 10% och försiktigt positiv framtidstro.

Den här veckan är det dags för "Market Pulp" att bekänna färg ... och analytiker som ju bör vara proffs på skattningar av kvartalsresultat har åter misslyckats ... och skattningen blev inte bättre om man tog ett medelvärde av utvalda analytikers bedömningar.

Södra imponerar som vanligt ... och jag vågar påstå att lönsamheten kvalificerar för en topplacering globalt ... i alla fall just nu. Delägarna har all anledning att vara nöjda ...

För att riktigt förstå situationen kan vi jämföra rapporten för 1Q 2010 och halvårsrapporten 2010, samtidigt som vi kan anta att Timber och Interiör har 10% rörelsemarginal.

Välskött massaproduktion har alltså varit mycket lönsam under 2Q 2010 ...

Canfor Pulp har också en rörelsemarginal på över 30% i massaproduktionen, medan papperstillverkningen ger en liten förlust. Tillsammans med all major canadian producers så sänker man nu massapriset i Nordamerika med 30 USD/ton till 990 USD/ton ... och det är lägre efterfrågan i Kina som triggar ...

Billerud spelar i en lägre division ... och 2Q 2010 var en besvikelse. På något sätt har dom inte lyckats dra fördel av stark efterfrågan, prishöjningar och förra årets gynnsamma valutasituation.

Massaproduktionen har varit lönsam ... men VD har tittat på terminskurserna i Chicago och förutser en prisnedgång till 800 USD/ton till slutet av året ... och då blir det inte lika kul längre ... men Billerud är ju först och främst a paper company.

Jag är ju bara en dum dajak ... men varför hålla på med valutasäkringar som varje kvartal resulterar i förluster ...

Rottneros ... är ett bolag som slutat med valutasäkringar och som nu redovisar vinst för 2Q 2010. Personligen uppskattar jag språket och anslaget i rapporten ... less boring typ ... men konstaterar trots det att lönsamheten är ungefär hälften jämfört med Billerud som i sin tur har hälften av Södras lönsamhet ...

Det sydafrikanska äventyret verkar nu ha kommit till vägs ände ... och det förvånar inte alls.

Om nu massapriset faller med tjugo procent under resten av året ... så bör det betyda att värdet på Rottneros köpoption snart är lika med noll ... om nu ingen vit riddare dyker upp ... don't think so.


Inga kommentarer: