onsdag 12 maj 2010

Krishantering ...

Så är då krisen för euro-samarbetet löst ... eller? ... och oansvariga politiker börjar åter argumentera mot bättre vetande. Britterna har en helt annan inställning ... och det bidrog säkert till regimskiftet.

För producenter av massa för avsalu har året inletts mycket positivt ... priset har ökat med ungefär 25% och därtill har kursen på USD ökat med kanske 5% ... råvarumarknaden drivs ju av efterfrågan från Asien, och grekernas pensionsålder har då mindre betydelse.

Kina är just nu i färd med att bygga upp en mycket konkurrenskraftig skogsindustri, inte bara för hemmamarknaden ... och det handlar om mycket stora volymer.

Tänk ... som om hela den nordiska skogsindustrin skulle byggas upp från början på tre fyra år. Kapital är inget som helst problem i det här sammanhanget ... men det saknas fibrer, både returfiber och jungfrulig fiber ...

Redan under den första veckan i maj klockas priset för den långfibriga massan till 945 USD/ton ... vilket betyder att prishöjningen accepteras fullt ut av kunderna ... och det bäddar för nästa prishöjning i juni ... 980 USD/ton.

Under våren har ett antal av de mindre, och inte fullt så effektiva, massafabrikerna i Kanada och i Europa bytt ägare ... i kapacitet räknat handlar det om inemot 2 miljoner ton/år. Det förvånar inte alls att det är etniska kineser som köper ... och en annan trend är satsningar på fiber för textilindustrin.

Även på sågverkssidan börjar det röra på sig ... Canfor startar sågen i Quesnel, med inriktning helt på den kinesiska marknaden ... och det handlar om stora volymer.


Inga kommentarer: